Att resa med barn

Du kommer förmodligen vill hålla ganska nära hemmet under de första månaderna efter barnets födsel. Mellan matning och blöjbyten, kräver en ny bebis nästan nonstop uppmärksamhet , och riskerna att resa med en nyfödd bebis är alltför stora. Efter att bebisen har blivit 3 månader gammal är det enklare att resa.

Säkerhet

Ta med dig en förbandslåda med de varor du behöver för att ta itu med smärre medicinska problem om det dyker upp några på vägen med ditt barn . Glöm inte receptbelagda läkemedel , även om ditt barn bara behöver dem ibland . (Det är alltid när du lämnar astmamedicin hemma som ditt barn har ett astmaanfall).

Solskyddsfaktor är ett måste om du kommer att spendera tid utomhus – oavsett vilken årstid . Använd en med både UVA- och UVB- skydd som är minst SPF 15. ( solkräm med SPF 30 är ännu bättre , särskilt för barn som har ljus hy . ) Applicera små mängder i ansiktet och baksidan av händerna hos barn yngre än 6 månader.

Om ditt barn får lock i öronen av lufttrycket vid start och landning, försök då att amma honom/henne eller suga på en flaska , napp eller en sippmugg . Om ditt barn är fastspänd i en bilbarnstol, ge honom något att suga på i sätet , snarare än att ta ut honom att amma honom . Det är säkrast för er båda att vara fastspända.

Lägga ner rökning

För de som älskar att resa inser man snabbt att traditionell rökning är ett stort problem. Allt fler länder börjar förbjuda rökning och det är inte särskilt bekvämt att jaga rökplatser när man flyger.

Av hälsoskäl har jag minskat på rökningen allt oftare och började med att använda nikotinplåster och tobaksfria alternativ. Det hjälpte dock inte så bra då man ville ha något i handen som liknande cigaretter. Det man däremot inte saknar är den jobbiga röklukten som fastnar i alla klädesplagg.

Sedan fick jag tipset att börja med el-cigaretter av vänner som själva slutat röka. Det finns växande bevis för att de kan vara effektiva. Att använda en e-cigarett ska kunna hjälpa att hantera när nikotinbehovet blir för starkt.

Det är även lätt att anpassa styrkan och hur mycket man vill röka om dagen. Min egna utrustning köpte jag hos Vapehuset.se. Här finns mina favoriter av Startkits och E-juicer att välja bland. Själv gillar jag mint-smaker och ibland frukt.

För bäst effekt ska man försöka lägga ner cigaretter helt och hållet om det är möjligt. Annars får man anpassa sig och trappa ner så gott det går.


Småtips till att hitta billigt boende

Att finna boende till sin semester kan vara minst lika tidskrävande som att välja ut destination i sig. Dessutom vill man helst komma undan till en rimlig peng. Här har jag valt att samla ihop mina egna bästa tips till ett billigare boende.

• Skippa onödiga romantiserade bilder om hur det var förr i tiden. Att få tillgång till gratis frukost och tillbehör till rummet är inte lika stor självklarhet som det var en gång i tiden. Därför kan det vara vettigt att undvika hotell med detta inkluderat och spara in på det genom att ta med sig det man behöver själv.

• Var flexibel när det gäller resedatum. Detta är inte alltid en självklarhet för de som reser i samband med jobb eller de tillfället då man väl har fått ledigt av arbetsgivaren. Då kan det istället vara klokt att boka så långt fram i tiden som möjligt. Då har du även chans att kika efter stora reor. Att boka hotell med fri avbokningsavgift gör det även lämpligt att kolla runt och se ifall det finns något bättre att välja fram tills det är dags att resa

• Jämför priser online. Det finns flera tjänster på nätet som erbjuder en att kolla igenom samma hotell hos olika återförsäljare. Det finns även många rabattsidor som hjälper en att ta del av dagliga kuponger och rabatter från de största hotellsidorna på nätet, samlade bekvämt på en och samma plats. 

• Var inte rädd för att använda dig av billigare hotell som fått gott omdöme. Tack vare dagens samlade skaror av recensioner är det extra lätt att ta reda på hur ett hotell upplevts av tidigare gäster. Du behöver alltså inte ens ha besökt hotell för att få reda på all nödvändig information inför bokningen. I vissa fall är det tom möjligt att boka ett hostel som fått oerhört bra omdöme till en liten summa. I ett tidigare inlägg tipsade jag en del om större reseväskor. För den lilla sportbagen som kan tas med till kortare destinationer fick jag ett tips om att Sportamore hade billiga priser. Lyckades få tag på en sportväska från Casall för 150 kr =). Om du har möjlighet att boka upp boende tillsammans med resan är även det att rekommendera. Genom att ta del av kampanjer till Expedia får du möjlighet att spara lite extra på det totala beloppet.

När du reser..

Först och främst får du inte glömma bort att vaccinera dig om du reser utanför Europa. När vaccinationen är färdig kommer vi till nästa viktiga dilemma, vad och hur mycket man ska packa. Personligen tycker jag att det är bäst att ha med sig resväskor som är hårda på så vis skyddas dina produkter bättre som du har packad med dig till din långa resa. Börja med att plocka fram allt som du tror att du ska ta med dig på din resa och sprid ut det på vardagsrumsgolvet. Plocka upp varje objekt i taget och granska den. Fråga dig själv, ”Kommer jag verkligen använda denna snorkel och dessa fenor tillräckligt för att orka att bära runt på dem hela sommaren?” Inte ”Kommer jag att använda dem?”osv. På så vis skär du ner på kanske 20% av det du tänkte ta med dig från första början och du får en enklare packning. Tänk i termer av vad du kan vara utan – inte vad som kommer att vara praktiskt på din resa. När du är osäker, lämna det. Du kommer ändå att handla med dig en massa saker hem från din resa så det är alltid bra att lämna lite extra plats i bagaget. Vissa personer packar med sig hela sitt sommar förråd och använder knappast hälften. Produkter så som tvål, schampo, rakhyvlar m.m kan du köpa på plats, du sparar då mer plats i resväskan och även vikt i väskan.  Oavsett om du reser för tre veckor eller tre månader bör du packa på samma sätt.  För att hålla dina kläder tätt packade och väl organiserade , vik in dem i små kuber  och lägg in dem i en kläd kompressor innan du placerar ner dem i väskan. Har du ännu inte hunnit boka flygbiljetterna? Själv brukar jag oftast välja Flygresor.se där man får en bra överblick över olika resesidor som oftast skiljer sig åt en del rent prismässigt. Lycka till =)

Du behöver inte vara rik..

Som rubriken lyder, du behöver inte vara rik för att resa.Många skyller alltid på att de inte har råd med en resa men i själva verket så  handlar allt om prioriteringar och inget annat. Om resor inte är en prioritet för dig, kommer du alltid hitta några andra saker att spendera pengar på. Du behöver aldrig ha ”tillräckligt” med pengar för att resa. Det bästa knepet är att aldrig ha med sig för mycket pengar när du går ut och handlar. Använder du (som jag) endast ditt visa kort så är det bra om du flyttar över pengar till et sparkonto så att du inte har hela månadslönen i handen, då är det riktigt lätt att slösa allt på onödiga saker. Allt jag gör är inriktat på att ha mer pengar för resor (och andra saker som jag älskar som träning och fina middagar). Börja spara redan idag så kommer du ett steg närmare drömresan.

Resa iväg

Jag brukar vanligtvis inte resa iväg under vintern men detta år blir det nog ett undantag. Egentligen borde man kanske byta ut sommarresan mot en vinterresa varje år eftersom att det är då man behöver komma iväg som mest (när det är grått och slaskigt i Sverige). Några heta alternativ som står på min lista är Dubai, Cuba, Mexico, Thailand och självklart Maldiverna (det sistnämnda kan man nog bara drömma om). Allt fler och fler flygbolag fightas om priserna vilket gynnar oss kunder. Nu kan man exempelvis åka iväg till Spanien för drygt 5000 kr vilket är riktigt billigt jämfört med 3-4 år sedan. Jag kommer att boka min resa denna eller nästa månad eftersom att det är då alla billiga vinterresor släpps ut. Väntar man med att boka fram till december, finns det chans att priserna dubblas.

Fly away

Lever du för att resa? Då har du kommit helt rätt! Innehållet i denna blogg kommer endast att handla om turism och boende runt om i hela världen. Personligen har jag besökt många städer runt om i hela världen och älskar du att resa lika mycket som jag så kommer du med hjälp av denna blogg få tips på nya resmål och destinationer. Spänn fast säkerhetsbältet för nu åker vi.